Affiliate Marketing voor Beginners in 4 Stappen

Affiliate Marketing voor Beginners in 4 Stappen

Vandaag publiceerde thuiswinkel.org het door GFK uitgevoerde onderzoek naar de online bestedingen voor het eerste kwartaal. Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben in de eerste drie maanden van samen voor ruim € 14 miljard besteed aan aankopen die gedaan zijn via het internet.

De online verkoop is daarmee inmiddels goed voor 22% van de totale consumentenbestedingen in Nederland. Voor diensten ligt dit aandeel op 66% en voor producten is dat 11%. In totaal zijn er bijna 26 miljoen online aankopen gedaan.

Een schatting van de online retail omzet in West-Europa per land van 2012 tot 2017 – gedaan door het toonaangevende Forrester – laat zien dat de rek er tot 2017 nog zeker niet uit is. Het mag duidelijk zijn er heel veel geld te verdienen is in de online business, bijvoorbeeld met affiliate marketing!

Inhoud van dit artikel:

  1. Kies de juiste website
  2. Blogs
  3. Meningen
  4. Voordeelbonnen
  5. Downloads
  6. Kies je domein
  7. Kies de juiste hoster
  8. Kies je thema

Het doel van dit artikel is jouw kennis te laten maken met affiliate marketing. Als je de eigenaar bent van bijna elk soort website kun je geld verdienen met het plaatsen van links naar websites van bijvoorbeeld een online winkel. Als jouw websitebezoeker hier op klikt krijg jij commissie. Maar wat moet je doen om succesvol te worden met het toepassen van affiliate marketing?

Niemand die een fysieke winkel opent zal dat doen zonder eerst na te denken over de producten die hij gaat verkopen of de plaats waar de winkel moet komen. Een affiliate marketeer bouwt geen online merkidentiteit zonder te weten voor welke publiek hij dat doet of wat hij kopers die de website bezoeken wil bieden.

Succesvolle affiliate marketing in 4 stappen

1. Kies de juiste website

Allereerst bedenk je wat voor een affiliate je wilt zijn en welke soort website daarbij past. De smaken waaruit je kunt kiezen zijn:

Blog

Een blog is het gemakkelijkste en populairste website-type voor affiliate marketing. Met een blog kom je vaak dicht bij je publiek, je bereikt interactie en je kunt over veel verschillende zaken schrijven wat ook de affiliate link-opties vergroot.

Ongeacht de richting die je kiest adviseren wij je om alleen te schrijven over zaken waarin je oprecht geïnteresseerd bent, wat moet resulteren in een onuitputtelijke stroom relevante informatie voor je bezoekers. Je content moet exact aansluiten bij de doelgroep waar je op mikt en – heel belangrijk – je moet zeer regelmatig blogs posten. Alleen op die manier bereik je een grote groep trouwe lezers.

Review website

Vele mensen bepalen hun online aankoopkeuze op basis van de mening van anderen. Ook met het starten van zo’n review website kun je best wat kanten op qua onderwerpen en hoe mensen de interactie aan gaan. Het belangrijkste is de bezoeker betrouwbare en up-to-date informatie vindt waar hij ook echt iets aan heeft. De content moet zo sterk zijn dat bezoekers de site graag weer opnieuw bezoeken en deze tippen bij vrienden en familie.

Coupon website

Voordeelzoekers zijn er in grote getale, ook online. Een goede kans dat je website veel bezocht gaat worden. Echter, het succes valt of staat met het aanbieden van actuele en interessante voordeeltjes. Kun je dit niet bieden, don’t do it!

Download website

Van alle website-soorten is een download-site een van de meest lucratieve voor het aanbieden van affiliates, zeker als het je lukt om veel bedrijven te vinden waar je affiliate kunt worden. Dit soort sites mikken op de consument die software eerst wil uitproberen, alvorens het te kopen. Het doel is dat de downloads uiteindelijk resulteren in de aanschaf van het product.

2. Kies je domein

Na het kiezen van het website type dat je wilt gebruiken om bezoekers te verleiden om op de affiliate-links te klikken, kun je vervolgens nadenken over het kiezen van een goede domeinnaam. De domeinnaam is zeer belangrijk en bepaald voor een groot deel je online identiteit.

Neem de tijd voor het bedenken van een passende domeinnaam. Het kan overigens best een tijdje duren voor je een nog beschikbare naam gevonden hebt, omdat er heel veel namen al vastgelegd zijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een domeinnaam die al door iemand is geclaimd zonder dat er een website aan gekoppeld is. Vaak betaal je daar flink voor. Een andere optie is verder zoeken en niet opgeven tot je die ene unieke url hebt gevonden die ook nog eens beschikbaar is.

Kom je er echt niet uit, probeer dan eens .com of .eu als extensie, als .nl niet beschikbaar is. Ongeacht de keuzes die je maakt moet de naam relevant zijn voor het soort affiliate website die je wilt worden. Als je naam ‘Voordeelbonnen.nl’ is terwijl je website ander informatie bevat dan leidt dat onherroepelijk tot afbreuk van je merk. Met een beetje pech wordt je ook nog eens door de zoekmachines bestraft met een slechte vindbaarheid.

3. Kies de juiste hoster

De volgende stap voor het opzetten van een top affiliate marketing is het kiezen van een goede hoster. De host verbind je website als het ware met het internet. Vergelijk het met het betalen van huur voor gebruik van de servers van de hoster.

Het grootste voordeel hierbij is dat de servers altijd aan staan, zodat je site dag en nacht bereikbaar is. Via een hosting partij kun je meestal ook je domeinnaam vastleggen. Neem zeker de moeite om uit te zoeken wat je nodig hebt aan capaciteit, opslagruimte en dergelijke. Veel hosters bieden een betere prijs als je zowel domeinnaam als hosting bij hen afneemt.

4. Kies je thema

Tenzij je goed overweg kunt met HTML en CSS is het noodzakelijk om een thema/template te kiezen waarmee lay-out, leesbaarheid en de functionaliteiten goed ingericht kunnen worden voor jouw type website. Er zijn zowel betaalde (premium) als gratis themas beschikbaar voor alle CMS-en.

De betaalde templates bieden meestal meer aanpassingsmogelijkheden en hebben ingebouwde mogelijkheden voor bijvoorbeeld gebruikersanalyse voor de website. Bedenk ook dat betaalde templates er vaak heel mooi uit zien, waarmee je website echt boven de concurrentie zal uitsteken.

Ook zijn deze vaak beter toegerust op het gebied van veiligheid, worden vaker geüpdatet en er is een betere klantenservice. Als laatste moet je bij het kiezen van een juiste template rekening houden met de schaalbaarheid. Stel je website wordt een groot succes, dan is het wel handig om deze eenvoudig uit te kunnen breiden.

Tot slot

Met het maken van een keuze voor het type website, en passende domeinnaam, hoster en thema zet je een aantal basale maar belangrijke stappen. Blijf vervolgens onderzoeken hoe je je affiliate website kunt verbeteren en welke affiliates er bijkomen. Alleen door het proces continue kritisch te benaderen zul je een succesvolle affiliate website krijgen en… houden!

Lees verder

SEO nieuws, tips en adviezen

Onmisbare Tips & Tools voor Online Marketeers

2022-02-22 22:22

Hier vind je 26 onmisbare tools voor in je online marketing gereedschapskist.

Banners laten maken, 9 tips van de banner specialist

2022-01-18 21:35

Hier vind je 9 tips voor het maken van super banners voor je display campagne.

Hoeveel links heeft mijn website nodig?

2021-11-15 22:33

Het gaat niet om een specifiek aantal links. Maar waar gaat het dan wel om?